Vad är skillnaden mellan ett Officiellt och ett Övrigt öronmärke?

17. april 2020

Vilka märken ska man beställa till sina djur? Vad är skillnaden mellan Reserv och Ersättningsmärke? Vad är ett Officiellt öronmärke?

”När man bara beställer märken en gång per år” så kan det vara svårt att komma ihåg vad man beställt föregående år och än mer förstå vad regelverket kräver av djurägaren.

Innebörden för spårbarhet ligger till grund för varför vi märker våra djur och för ett register av alla djurslag och besättningar.

Vi på Stallmästaren vill erbjuda er den bästa möjliga service som går. För att underlätta era beställning har vi gjort en lättare text som ska hjälpa dig som djurägare att beställa rätt märken till dina djur. Då Orginalmärken och Ersättningsmärken tillsynes ser likadana ut så har de olika betydelse. När du ringer in till oss för att beställa eller be om hjälp så skapar vi bättre förutsättningar för bägge parter om vi pratar i samma termer.

Vill du ha mer information om Regelverket kring märkning av djur så har vi länkarna till Jordbruksverket i huvudmenyn, överst på sidan. Gå in under Instruktioner så finner du Regelverk för öronmärkning av Nötkreatur, Får/Get, Gris och Ren.

En direktlänk till snabb guiden av Officiella öronmärken finner du i länken nedan, ta en stund och läs innan du loggar in i nätbutiken för att beställa dina märken.

Vad är skillnaden mellan ett Officiellt och Övrigt öronmärke?