Det finns två märkestyper för återtag av skinn och kött, Micro och Combi Signal.

Micro Öronmärke

Återtag

 

 

 

 

 

Återtagsmärket sätts i örat som ett andra eller tredje märke innan djuret lämnas in för slakt.

Under Instruktioner i huvudmenyn finner du en manual för hur du beställer dins märken, klicka här för att komma dit direkt.

För beställning av återtagsmärken

via Nätbutiken, gå in under Övriga märken, välj märkestyp, välj färg och fyll i den text ditt slakteri behöver se på öronmärket.

På blankett för öronmärken till Får/Get, finns Signalmärken på baksidan av blanketten för återtag. Ange antal, kryssa i om det ska vara präglade eller blanka återtagsmärken. Vid präglade märken ange präglingstext vid sidan av texten.

Beställning på telefon, ange ditt SE nummer, märkestyp, färg och om det ska vara text eller blanka märken.

Kontrollera med ditt slakteri vilka uppgifter de behöver på märkena för återtag t ex medlemsnummer.

Observera! Man kan inte ha sitt SE nummer präglat på ett återtagsmärke, de röda räknas då som importerade djur och de gröna som reservmärken.

Det kan finnas flera olika anledningar till varför ett djur inte finns med på listan för dina nötkreatur vid beställning av Ersättningsmärke, kontrollera bland de anledningar nedanför och kontakta sedan Jordbruksverket för att rätta felet innan du provar igen.

  • Kalv som tappat märke, har troligtvis ännu inte blivit inrapporterad till CDB. Kontakta Jordbruksverket. Lamm som tappat öronmärke eller som ska ha kompletteringsmärke. Lammet har inte blivit inrapporterat till Jordbruksverket, kontakta Jordbruksverket. Eller originalbricka har aldrig tagits för detta djur, lägg in beställning för originalbricka istället för ersättningsmärke.
  • Djur på slakteri, djuret har troligtvis redan blivit ut rapporterad efter hämtning. Kontakta Jordbruksverket för att få in djuret tillfälligt för uttag av ersättningsmärke.
  • Djur på bete, djuret är troligen skriven både hemma på gården och ute på bete. Kontakta Jordbruksverket för att få djuret skrivet på endast ett SE nummer.
  • Djur som är såld/köpt, djuret är troligen skriven på två SE nummer (säljaren och köparen). Säljaren måste rapportera ut djuret från sitt SE nummer och den nya ägaren måste rapportera in djuret på det nya SE numret innan ersättningsmärke kan tas ut. Observera att säljare inte kan ta ut ersättningsmärke när djuret har blivit ut rapporterat.

Fraktavgiften kan inte tas ut i förväg, utan avgörs i samma skede som paketeringen då man avgör vilket emballage som är mest lämpad för ditt paket och den totala vikten vägs fram.

Nej, vi önskar att du i varukorgen skriver i akut eller bråttom samt anledningen till bråttom i kommentarsrutan. Till Akut räknar vi beställningar som berör omhändertagna djur och djur på slakteri. Möjligheten till bråttom varierar från dag till dag beroende på hur mycket vi har att göra i produktion.

Till Combi 3000 öronmärken (Stor, Små, Mini, Rund och E23) används svart Combi Junior tång med svart Combi Junior nål.

Till Combi Signal öronmärken för återtag används Combi Junior tång med plastinsatsen isatt.

Till elektroniska märken Combi 3000 E30 (Flagg, Små och Rund) används svart Combi Junior tång med plastinsatsen urtagen.

Till micro öronmärken används endast Micro tång.

Till TST/DNA öronmärken (öronmärken för vävnadsprov) används endast TST tång.

För mer information se vårat informationsblad Isättning av öronmärken 

Beställda Orginalmärken, normal leverans tid från dagen vi behandlat din beställning tills den skickas ut till kund är ca 10 arbetsdagar. Under högsäsong (jan-maj) ligger leveranstiden på ca 12 arbetsdagar. Därefter tillkommer tid för postens hantering av ditt paket.

Beställda Ersättningsmärken skickas 2-3 arbetsdagar efter beställning, under högsäsong ca 3-4 arbetsdagar.

Tänk på att beställa dina märken i tid!

Ja, men endast för beställning av ersättningsmärken, när ett djur har tappat sitt öronmärke.

Förbered ditt samtal innan du ringer in med att ha ditt person- eller organisationsnummer samt SE (PPN) nummer redo.

Vid bråttom: 3 kr per öronmärke + ordinarie kostnader

Över 500 öronmärken bråttom: Ordinarie kostnader + avgift 1000 kr

Akuta beställningar: avgift 250 kr + bråttom (+ 3 kr per öronmärke) + ordinarie kostnader

Djur på slakteri: ordinarie kostnader + avgift 250 kr

Signalmärken: ordinarie kostnader + avgift 1 kr/märke

Beställning till två öron Får/Get
Beskrivning av beställning till två öron för får och get.

Vid beställning av orginalmärken till får/get kan man nedanför fälten Start nummer och Antal, pricka i för ett öra eller två innan man går vidare till märkestyp.

Följ länken för att se bilder över beställning Märken till två öron. 

Det finns två sätt att beställa ersättningsmärken till nötkreatur.

På baksidan av våran nötblankett fyller du i SE nummer, individ nummer och om du ska ha till ett öra eller två, samt vilket märke du vill ha, se bild på blankett. Blanketten hittar du här. Vill du ha hjälp att fylla i blanketten, klicka här för manual.

Via hemsidan och nätbutiken finns en manual som du kan skriva ut och ha bredvid dig när du ska lägga din beställning. Om du ska lägga en större beställning på ersättningsmärken kan det vara bra att dela upp beställningen till flera mindre för att inte riskera att bli utloggad, bank-id räcker i ca 20 minuter.

Instruktion beställning ersättning till nöt nätbutik
Info om hur man beställer ersättningsmärken till nöt genom nätbutiken.